Şal ve Eşarp Arasındaki Fark Nedir?

Şal ve eşarp arasındaki farklardan söz etmeden önce her ikisinin de tarihsel gelişiminden, şal modellerinden ve eşarp modellerinden bahsetmek gerekir. Bu sayede yalnızca zamanla birbirlerinin yerine kullanılmaya başlanılan iki aksesuar olarak tanımlanamayacaklarını fark etmek kolaylaşacaktır. Çünkü şal modelleri ve eşarp modellerini kullanım bakımından farklı kombinlerin tamamlayıcısı olarak da kategorilendirebiliriz. Akgün Eşarp’ın sunduğu geniş çeşitlilik ise bu durumu daha da ön plana çıkarmaktadır.

Şal Nedir?

Şal çoğunlukla kadınların omuzlarını örtmek, soğuktan korunmak, şık bir kombinin parçası olarak birçok şal modeli arasından seçim yaparak kullandıkları bir tür örtüdür. Başlangıçtaki kullanımına ilave olarak uzun zamandır tesettür giyimin bir parçası, tamamlayıcısı ve yardımcısı olarak da tercih edilmektedir.

Şal modellerinin kullanıldığı ilk ülke İran olmakla beraber kelime kökeni de Farsça’dır. Dikdörtgen, kare, üçgen, nadiren de yuvarlak gibi şekillerde bulunabilen şal modelleri kumaştan veya örgüden olabilir. Kare biçimli olanları ikiye katlanarak üçgen şal modeli olarak da kullanım alanı bulabilmektedir.

Şal modelleri ipek, polyester ve koton gibi kumaşlardan farklı renklerde, desenlerde ve boyutlarda olabilmektedir. Birçok şal modelinde ise dikdörtgenin kısa her iki ucunda püskül gibi detaylar bulunabilmektedir. Bu püskül detayı çoğu durumda şıklığın başka bir tamamlayıcısı olarak tanımlanabilir.

Şal bir aksesuar olarak ilk dönemde omuzların üzerine salaş bir biçimde bırakılarak omuzları ve kolları örtmek amacıyla kullanılıyor olsa da son yıllarda eşarp yerine başı veya saçları örtmek maksadıyla kullanımı da tercih edilmektedir. Geniş bir tasarım yelpazesi olması sebebiyle şal modelleri, her yaştan kadının kıyafetlerini sportif bir şıklıkta daha rahat kombin yapabilmelerine imkân sağlamaktadır. Aynı zamanda şal modellerinin tamamlayıcısı olarak son derece şık ve geniş tasarımlarda şal aksesuarları da son yıllarda kullanım açısından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu sayede şal tek başına bir aksesuar olmaktan çıkmakta ve birçok küçük aksesuarla zenginleştirilebilecek bir tamamlayıcı olmaktadır.

Eşarp Nedir?

Eşarp, diğer adıyla başörtüsü, ortaya çıktığı ilk günden itibaren tesettür giyimi tercih eden Müslüman kadınların İslam inancının getirdiği şartları yerine getirmek amacıyla kullanmalarının yanında saçı yıpratıcı dış etkilerden korumak sebebiyle de tercih edilebilen bir örtü olarak tanımlanabilir.

Eşarp modelleri geometrik biçimi bakımından çoğunlukla kare olmakla birlikte mat tonlardan canlı tonlara kadar birçok renk, kombini tamamlayacak birçok farklı desen ve ebatta eşarp da bulunabilmektedir. Desenler arasında çiçeklerin yer aldığı şık tasarımlar ve leopar deseni ön plana çıkmaktadır.

Eşarptaki bu çeşitlilik okul veya işe giderken, özel günlerde düğün veya toplantı gibi bir etkinliğe katılırken veya gündelik yaşamın içerisinde birçok seçeneğin bulunmasıyla birlikte tercih alanını son derece genişletmektedir. Aynı zamanda bu geniş seçenek alanı eşarp bağlama ve kullanma açısından birçok farklı tarzın oluşmasına da kolaylık sağlamıştır.

Bunun sonucunda eşarp bazen başın üst kısmının yalnızca bir bölümünü kapatmak için kullanılırken, bazen de başın üst kısmının tamamını kapatan bir kullanım biçimi oluşmuştur. Sektörün gelişimiyle beraber her mevsime uygun hem şıklık katan hem de rahatlıkla kullanılabilen eşarp modelleri de gün geçtikçe artmaktadır.

 

Şal ve Eşarp Arasındaki Belirgin Farklar Nelerdir?

Başlangıçta şal ve eşarp arasında hem kullanım alanları, hem tasarımları hem de şekilleri bakımından bir takım farklar olsa da bugün kullanım alanları açısından fark son derece bulanıklaşmış ve neredeyse birbirleri yerine kullanılan iki aksesuar haline gelmişlerdir.

Fakat buna rağmen hâlâ söz edebileceğimiz temelde iki farktan bahsedebiliriz.

Eşarbın, diğer adıyla başörtüsünün ortaya çıktığı ilk günden bu yana kullanım alanı ve bağlama şekilleri sebebiyle kabul edilen bir ağırlık katan havası vardır. Bunun yanında şal ise gerek sportif bir görünüm katması, gerekse çok daha geniş bir bağlama imkanı sunması sebebiyle kombinlerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Elbette hem eşarbın hem de şalın kattığı havanın ağırlığı ve sportif şıklığı, kullanan kişinin katılacağı etkinlik veya günün getirdiği tercihler sonucunda zarafete daha da büyük ve etkileyici bir zarafet katabilmektedir. Bu açıdan şal ve eşarp birbirleri yerine kullanılabilen birer aksesuar olmanın yanında kullanıcısına zengin bir şıklık alanının kapılarını da açan iki anahtar görevi görmektedir denilebilir.